Indische saté
(ongeveer 20 stuks)
- 1 pond schouderkarbonade (zonder bot)
- 1 eetlepels ketjap asin
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 kleine ui
- 1 flinke scheuten zonnebloemolie
- Sap van een citroen 2 eetlepels
- 4 tenen knoflook
- 4 eetlepels gebakken uitjes
- 1 eetlepels sambal oelek (mag ook meer naar behoefte maar pas op voor je bezoek).
- 1 theelepels gula djawa ofwel palmsuiker
- Zout naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
Bereiding:
- Snij de karbonade in blokjes
- Meng het vlees in een kom met de ketjap manis, ketjap asin, zonnebloemolie, het sap van de citroen, zout en wat zwarte peper.
- Alles goed door elkaar roeren.
- Snijd de ui en knoflook fijn.
- Zet een wadjan aan op het vuur met wat zonnebloemolie.
- Fruit de ui en knoflook in circa 5 minuten lichtbruin.
- Haal het geheel uit de pan met een schuimspaan of gebruik een zeef.
- Voeg de ui en knoflook toe aan de foodprocessor en mix goed door elkaar.
- Voeg nu de gebakken ui toe en maal tot een pasta (je kunt het ook vijzelen, het moet een pasta(boemboe) worden!).
- Voeg de boemboe toe aan de kom met schouderkarbonade en voeg de sambal en palmsuiker toe.
- Roer allesgoed door elkaar.
- Pak 20 satestokjes en rijg ongeveer 4 á 5 blokjes per stokje.
- Leg de Indische saté op de barbecue en bak rondom mooi bruin.