Sambal Telor

  • 6 – 8 hardgekookte eitjes
  • 2 fijngesneden sjalotjes
  • 2 fijngesneden teentje knoflook
  • 2 fijngesneden (poeder) en geroosterde kemiri’s
  • 1 spriet sereh
  • 2 salamblaadjes
  • halve theelepel trassi
  • halve theelepel assem
  • 2 theelepels gula djawa
  • 4 theelepels sambal oelek
  • ongeveer een  halve theelepel zout
  • anderhalve theelepel laos
  • half theekopje gezeefde tomaten
  • santen: 100 gram kokosblok opgelost in 400 ml heet water

Stap 1

Eitjes koken (moeten hardgekookt zijn want straks moet je ze doormidden snijden en dan is het een beetje sneu als het eigeel er dan subiet uitsijpelt), af laten koelen en dan pellen.

Stap 3

Trassi en kleingesneden sjalotjes fruiten in 4 eetlepels olie totdat de uitjes glazig zijn, dan de knoflook, geroosterde en fijngesneden kemiri’s, laos, sereh (sereh in de knoop en het dikke gedeelte een beetje pletten), salam, assem, sambal oelek en gezeefde tomaten en zout toevoegen. Goed vermengen die boel, nog even een minuutje zachtjes bakken en dan de santen en gula djawa erbij. Al roerend aan de kook brengen, gas vervolgens op laag en dan de eieren toevoegen. Laat het ongeveer 15 minuten heel zachtjes pruttelen (zonder deksel) en dan is het wel klaar. Vooral proeven he, want misschien moet er nog wel een beetje zout bij…