Indische saté

(ongeveer 20 stuks)

  • 1 pond schouderkarbonade (zonder bot)
  • 1 eetlepels ketjap asin
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 kleine ui
  • 1 flinke scheuten zonnebloemolie
  • Sap van een citroen 2 eetlepels
  • 4 tenen knoflook
  • 4 eetlepels gebakken uitjes
  • 1 eetlepels sambal oelek (mag ook meer naar behoefte maar pas op voor je bezoek).
  • 1 theelepels gula djawa ofwel palmsuiker
  • Zout naar smaak
  • Zwarte peper naar smaak

 

Bereiding:

  • Snij de karbonade in blokjes
  • Meng het vlees in een kom met de ketjap manis, ketjap asin, zonnebloemolie, het sap van de citroen, zout en wat zwarte peper.
  • Alles goed door elkaar roeren.
  • Snijd de ui en knoflook fijn.
  • Zet een wadjan aan op het vuur met wat zonnebloemolie.
  • Fruit de ui en knoflook in circa 5 minuten lichtbruin.
  • Haal het geheel uit de pan met een schuimspaan of gebruik een zeef.
  • Voeg de ui en knoflook toe aan de foodprocessor en mix goed door elkaar.
  • Voeg nu de gebakken ui toe en maal tot een pasta (je kunt het ook vijzelen, het moet een pasta(boemboe) worden!).
  • Voeg de boemboe toe aan de kom met schouderkarbonade en voeg de sambal en palmsuiker toe.
  • Roer allesgoed door elkaar.
  • Pak 20 satestokjes en rijg ongeveer 4 á 5 blokjes per stokje.
  • Leg de Indische saté op de barbecue en bak rondom mooi bruin.